Aktivitami v projekte chcú posilniť postavenie podhorských obcí

15.03.2005 Celý región

Posilnenie postavenia vidieckych podhorských obcí a vytvorenie v nich nových pracovných miest je konečným cieľom aktivít v projekte nazvanom Rozvojové straté...
Posilnenie postavenia vidieckych podhorských obcí a vytvorenie v nich nových pracovných miest je konečným cieľom aktivít v projekte nazvanom Rozvojové stratégie pre obce a územné plánovanie. Realizuje ho s podporou Európskej únie (EÚ) v rámci programu Interreg III C v priebehu troch rokov Rakúsky zväz obcí s využitím medzinárodnej komunálnej siete ICNW.

Medzi 22 partnermi projektu z 13 krajín zastupuje SR Regionálne vzdelávacie centrum (RVC) Prešov a Euroregión Karpaty Košice. Pre vyše 40 členov týchto záujmových združení, zástupcov samospráv obcí, zorganizovali 8. marca v Lipovciach v okrese Prešov workshop, jediný počas trvania projektu na území SR. Dovedna sedem prednášateľov z Rakúska hovorilo na také témy ako rozvojové možnosti podhorských obcí, komunálna spolupráca a príprava projektov, problematika obnoviteľných energií, separácia zberu odpadu a komunálne vodné hospodárstvo. Predstavili aj konkrétne príklady rozvojovej stratégie malej obce Feistritz an der Gail v Korutánsku i kooperačný model obcí v regióne Wo:rthersee.
Koordinátorka projektu Maria Bogensbergerová povedala, že nedostatok pracovných miest v týchto obciach je príznačný pre mnohé regióny EÚ, preto je projekt zmysluplný. \"Takýto vývoj treba zastaviť, \" konštatovala. Možnosti vidí v zlepšení infraštruktúry na vidieku, aby sa život ňom stal hodnotnejší.
Nicolaus Drimmel z Rakúskeho zväzu obcí zdôraznil, že podpora vidieka je jednou z priorít fungovania zväzu. Projekt realizujú s dvoma cieľmi - sprostredkovať potrebné informácie a vytvoriť platformu na riešenie problémov vidieckych obcí a jej prostredníctvom presadzovať záujmy obcí na pôde orgánov EÚ.
Dušan Demčák, predseda rady RVC Prešov a starosta práve podhorskej obce Zlatá Baňa v okrese Prešov novinárom povedal, že jedným z prvých poznatkov, ktoré získal z vystúpení Rakúšanov je - dať do poriadku územný plán obce. Ten zatiaľ Zlatá Baňa stále nemá. Pritom obec má veľa možností ako byť atraktívnou pre obyvateľov neďalekého stotisícového mesta Prešov na zimnú a letnú turistiku.

(jj)
 

Vyberte región

mark